KUULO

Maailman terveysjärjestö (WHO) on arvioinut, että yli 250 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa kärsii kuulonalenemasta. Mutta mistä tiedät, oletko yksi heistä? Alkuoireet ovat yleensä varsin huomaamattomia - ystävät ja tuttavat sekä perheenjäsenet joutuvat toistamaan usein sanomansa. Koet, ettet kuule hyvin juhlissa tai perhetapahtumissa tai esim kahvilassa.

Kuulonalenemaan voi olla useita eri syitä. Suurin osa kuulonalenemista aiheutuu joko melualtistuksesta tai ikääntymisestä. Melu aiheuttaa korvassa herkkien aistinkarvojen tuhoutumista, joka heikentää kuuloa. Aistinkarvat eivät uusiudu eli melun aiheuttama vaurio on pysyvä. 

Lue lisää meluvammoista täältä.


Ikähuonokuuloisuus etenee hiljaa ja huomaamatta. Aivot tottuvat pikkuhiljaa hiljentyvään äänimaailmaan ja siihen, että tiettyjä ääniä ei enää kuule. Aktiivinen kuunteleminen aiheuttaa väsymystä, huomaat rasittuvasi tilanteissa, jotka vaativat tarkkaavaisuutta, ja nopeasti näitä tilanteita alkaakin jo vältellä. Heikentynyt kuulo vaikuttaa myös kaikkiin läheisiisi.

Lue lisää ikäkuulosta täältä.

Kuulonalema todennetaan tekemällä kuulontutkimus, jossa audionomi tekee ensin äänirautakokeen, ilma- ja luujohtotutkimukset ja mahdollisesti myös puhe- ja epämiellyttävyystutkimukset. Kun meluvaurio on aiheuttanut pysyvän tinnituksen tai elämää hankaloittavan kuulonaleneman puhetaajuuksilla, kannattaa harkita kuulokojeen käyttöönottoa. 

Lue lisää kuulontutkimuksista täältä.


Erilaisia kuulonalenemia

Kuulon heikkenemiseen voi olla useita eri syitä. Kuulonalenema voi olla seurausta korvan, kuulohermon tai keskushermoston vaurioista tai sairauksista.

Myös kuulonaleneman vaikeusaste voi olla hyvin erilainen.

Tässä lyhyesti esiteltynä yleisimpiä syitä.

SENSORINEURAALINEN KUULONALENAMA

Sensorineuraalisessa kuulonalenemassa on vaurioita sisäkorvassa tai hermoissa, jotka johtavat korvasta aivoihin. Sensorineuraalinen kuulonalenema on parantumaton, joten kuulo ei palaudu normaaliksi, mutta kuulokojeista voi olla apua. Kuulokojeesta on apua lievästä aina vaikeaan kuulonalenemaan, mutta heikentyneeseen äänteiden erottelukykyyn tai puheen ymmärtämiseen ei välttämättä enää kuulolaite auta.

KONDUKTIIVINEN KUULONALENEMA

Konduktiivinen kuulonalenema syntyy, kun äänen kulku joko korvakäytävässä tai välikorvassa estyy. Ihmisillä, joilla on konduktiivinen kuulonalenema, äänenvoimakkuustaso laskee äänen kulkiessa sisäkorvan kuulosimpukkaan.
Syynä voi olla esimerkiksi vahatulppa, aukko tärykalvossa, otoskleroosi (kuuloluissa tapahtunut luutuminen), välikorvan tulehdus tai tapaturma.
Konduktiivisesta kuulonalenemasta kärsiviä potilaita voidaan auttaa kuulokojeilla.

SEKAMUOTOINEN KUULONALENAMA

Sekatyypin kuulonalenemassa esiintyy sekä konduktiivinen ja sensorineuraalinen kuulonalenema. Vauriota on sekä ulko- että sisäkorvassa. Ulkokorva ei pysty johtamaan ääntä kunnolla sisäkorvaan. Sisäkorva puolestaan ei voi käsitellä aivoihin lähetettävää ääntä. Sensorineuraalinen (sisäkorvasta johtuva) kuulonalenema on yleensä pysyvä, mutta konduktiivinen (ulkokorvasta aiheutuva) ei välttämättä jää pysyväksi. Sekatyypin kuulonalenema saa äänet usein kuulumaan erittäin hiljaisina ja vaikeasti ymmärrettävinä. Sekatyypin kuulonalenemaa voidaan usein hoitaa kuulolaitteilla.


TINNITUS


Tinnituksella tarkoitetaan vinkuvaa, kohisevaa tai vitisevää ääntä, joka ei aiheudu ulkoisesta äänilähteestä. Tinnitus voi olla yhtäjaksoista, aaltoilevaa ääntä molemmissa korvissa tai vain toisessa. Tinnitus on yllättävän yleistä, ja noin 10 %:lla väestöstä se on jäänyt pysyväksi. Suurimmalla osalla meistä on ollut ajoittaista tinnitusta, joka kuitenkin häviää itsestään ja varsinaista syytä siihen ei välttämättä koskaan löydetä. 

 

Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä, jos tinnitus kehittyy nopeasti, siihen liittyy huimausta tai kuulon nopeaa huononemista tai se on toispuolista. Tinnituksesta kärsivän potilaan tutkimus voi olla aiheellinen myös sen toteamiseksi, olisiko syynä sairaus, jota voidaan hoitaa, esimerkiksi Ménièren tauti tai otoskleroosi.
Äkillisissä melutapaturmissa käynti korvalääkärin luona on ensiarvoisen tärkeää, jotta mahdollinen lääkitys ja hoito voidaan aloittaa ajoissa.


Syitä tinnitukseen

Useissa tinnitus tapauksissa syynä on sisäkorvan sisäkarvasolujen hermopäätteiden vaurioituminen, mikä aiheuttaa poikkeavan ääniaistimuksen. Kuulo saattaa pysyä normaalina tinnituksesta huolimatta.  Melu, joko pitkäaikaisesta altistuksesta kovalle äänelle tai yhdestä rajusta altistuksesta, esimerkiksi laukauksesta tai korvan seutuun osuneesta iskusta. Myös iän myötä kehittyvään kuulon huononemiseen voi liittyä tinnitus. Jotkin lääkkeet voivat aiheuttaa korvien soimista. Muita syitä tinnitukseen ovat eräät korvan sairaudet, kuten Ménièren tauti tai otoskleroosi. Pitkäaikainen niskan lihasten jännitys voi myös aiheuttaa korvien soimista. Tilapäisesti tinnitusta voivat pahentaa korvakäytävän tukkeutuminen, henkinen ja ruumiillinen rasitus, väsymys, tupakointi tai alkoholin käyttö.


TINNITUKSEN HOITO

Varsinaista parantavaa tai yksiselitteistä hoitoa tinnitukseen ei ole, mutta tinnitusoiretta voidaan helpottaa erilaisin menetelmin. 


Widex Zen-terapia voi vähentää stressiä, univaikeuksia sekä aivojen ylikompensointia heikentyneeseen kuuloon. ZEN-ohjelma on yksi neljästä Widex Zen-terapian osiosta. Zen-ohjelma on erittäin omaperäinen kuulokojeen toiminto, jonka on todettu kliinisissä kokeissa olevan lupaava työväline tinnituksen helpottamiseen.Widex Zen-terapia on kattava tinnituksen hallintaohjelma. Widex Zen-terapia on kehitetty varmistamaan, ettei tinnitus vaikuta negatiivisesti elämänlaatuun. Esittelystään 2012 lähtien Widex Zen-terapia on ollut yleisesti hyväksytty kattavaksi ja ammattimaiseksi tinnituksen hallintaohjelmaksi.

Kuulolaitetta käyttävillä äänen vahvistaminen voi peittää tinnitusta. Yleensäkin taustaäänillä voidaan häiritsevää tinnitusta peittää. Myös vertaistuesta voi olla tinnituspotilaalle apua.

Klikkaa tästä ja aloita kirjoittamaan. Aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem.

Klikkaa tästä ja aloita kirjoittamaan. Magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur.