MELUVAMMA
Tässä tekstisi alkaa. Voit klikata tästä ja alkaa kirjoittamaan. Illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem.

MELUVAMMASTA AIHEUTUNUT KUULONALENEMA
Äkillinen, kova tai pitkään kestävä melu voi vaurioittaa sisäkorvan karvasoluja. Kuulonaleman lisäksi voi kuulemiseen tulla sanojen kuulemisen vaikeutta, ääniyliherkkyyttä ja usein myös tinnitusta.
Melun aiheuttamat kuulon ongelmat voivat olla myös tilapäisiä, kuulo palautuu normaaliksi ja muutkin oireet häviävät pikkuhiljaa.
Kun puhutaan kuulon meluvauriosta, on se aina kovaäänisen melun aiheuttama. Melu voi alentaa kuuloa hetkellisesti, mutta kovat äänet voivat vaurioittaa korvaa myös pysyvästi. Melun voimakkuus, melualttiuden kesto ja melun toistumistiheys ovat tekijöitä, jotka aiheuttavat kuulon heikkenemistä ja tinnitusta. Melulle altistumiseen on olemassa turvallisuusrajat, joiden perusteella ihminen saa altistua yhden päivän aikana 85 desibelin keskiäänitasolle kahdeksan tunnin ajan.
Aikaraja, jonka jälkeen kuulovaurion riski on toistuvassa melualtistuksessa todennäköinen:
MELUTASO AIHEUTTAJA AIKA
85 dB Liikenne 8h
88 dB MP3-soitin 4h
91 dB Disco 2h
94 dB Kohina moottoripyöräilijän kypärän sisällä 1h
100dB Moottorisaha 15min
106dB Rock-konsertti 4 min
112dB 1 min
115 dB Suihkukone 0 min
Kovat äänet aiheuttavat korvan sisällä aistinkarvasolujen vaurioitumista, jolloin äänet aistitaan heikompina. Kuulon heikkeneminen havaitaan korkeiden taajuuksien heikkenemisenä, jonka jälkeen puheen kuuluvuus heikkenee ja lopulta sanojen sekä tavujen erottelukyky muuttuu mahdottomaksi.
Suomessa 25 prosenttia kaikista kuulovammoista on melun aiheuttamia. Melun aiheuttamaa kuulovammaa ei voida parantaa, mutta apu saadaan kuulokojeesta. Joillakin ihmisillä korvat ovat herkemmät kuin toisilla ja herkkäkorvaiset voivat saada kuulovamman helpommin. Melu voi vaurioittaa kaikenikäisten kuuloa.