Kuulontutkimukset

Audionomin tekemiä tutkimuksia ovat äänesaudiometriatutkimus, johon kuuluvat ilmajohto- ja luujohtotutkimukset, puhe- ja hälylausetestit  sekä epämiellyttävyyskynnys. 

Nämä tutkimukset voidaan tehdä äänieriössä tai äänieristetyssä huoneessa.

Tutkimus aloitetaan aina tarkistamalla korvat, mikäli korvissa on runsaasti korvavahaa, tutkimustulos ei ole luotettava. 

ÄÄNESAUDIOMETRIA - ILMA JA LUUJOHTO SEKÄ  EPÄMIELLYTTÄVYYSKYNNYS


ÄÄNESAUDIOMETRIA

Äänesaudiomeriatutkimuksessa asiakas kuulee kuulokkeiden kautta piippaavia ääniä. Tutkittava asiakas antaa napin painalluksella merkin, kun kuulee äänen. 

Joissain tapauksissa tehdään vielä ns luujohtotutkimus, jossa kuuloke on kevyempi ja se sijaitsee korvan takana. Näin saadaan selville vielä sisäkorvan kuulokynnykset. 

EPÄMIELLYTTÄVYYSKYNNYS

Epämiellyttävyysmittauksella saadaan selville se äänenvoimakkuus, jonka asiakas kokee epämiellyttävänä. Kuulolaitteiden säädössä tämä on tärkeä tieto.


PUHETUTKIMUKSET

Puheen kuuleminen ja sanojen tunnistamisen vaikeus hälyisissä tilanteissa on yleinen ongelma kuulonalenemissa. Kuulontutkimusprosessessa tutkimme puheen ja sanojen tunnistamisen puhe- ja hälylausetesteillä.

HÄLYLAUSETESTI

Hälylausetesti mittaa arkikuuloa. Lauseista koostuva suomenkielinen hälylausetesti on uusi diagnostinen tutkimus. Käyttämällä  kokonaisia lauseita yksittäisten sanojen tai tavujen sijaan, päästää̈n puheaudiometrisissa tutkimuksissa lähemmäs todenmukaista kommunikaatiotilannetta.

Hälylausetesti voidaan tehdä kuulokkeilla äänieriössä tai äänikenttähuoneessa, johon on sijoitettu kaiuttimia. Tutkittavan vastauksista riippuen puheen äänenvoimakkuus muuttuu lisääntyen tai pienentyen. Ohjelma hakee hälypuhekynnystä eli millä tasolla tutkittava kuulee puolet sanoista oikein.

PUHETESTI

Puhetestissä nauhalta tulee yksittäisiä sanoja, joita toistetaan. Kaksiosaisessa testissä ensimmäisessä osassa äänenvoimakkuus laskee, kunnes sanoja ei enää kuule ja toisessa sanojen äänenvoimakkuus tulee laskennallisella tasolla.

Kuulontutkimuksen tuloksen, audiogrammin, saat heti mukaasi tai pyynnöstä lähetämme sen lähettävälle lääkärille tai esim. vakuutusyhtiölle.