Tinnitus on yllättävän yleistä, ja noin 10 %:lla väestöstä se on jäänyt pysyväksi. Suurimmalla osalla meistä on ollut ajoittaista tinnitusta, joka kuitenkin häviää itsestään ja varsinaista syytä siihen ei välttämättä koskaan löydetä. 

 

Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä, jos tinnitus kehittyy nopeasti, siihen liittyy huimausta tai kuulon nopeaa huononemista tai se on toispuolista. Tinnituksesta kärsivän potilaan tutkimus voi olla aiheellinen myös sen toteamiseksi, olisiko syynä sairaus, jota voidaan hoitaa, esimerkiksi Ménièren tauti tai otoskleroosi. 


Äkillisissä melutapaturmissa käynti korvalääkärin luona on ensiarvoisen tärkeää, jotta mahdollinen lääkitys ja hoito voidaan aloittaa ajoissa. 

TINNITUS


Tinnituksella tarkoitetaan vinkuvaa, kohisevaa tai vitisevää ääntä, joka ei aiheudu ulkoisesta äänilähteestä. 


Tinnitus voi olla yhtäjaksoista, aaltoilevaa ääntä molemmissa korvissa tai vain toisessa.


SYITÄ TINNITUKSEEN


Useissa tinnitus tapauksissa syynä on sisäkorvan sisäkarvasolujen hermopäätteiden vaurioituminen, mikä aiheuttaa poikkeavan ääniaistimuksen. Kuulo saattaa pysyä normaalina tinnituksesta huolimatta. 


Melu, joko pitkäaikaisesta altistuksesta kovalle äänelle tai yhdestä rajusta altistuksesta, esimerkiksi laukauksesta tai korvan seutuun osuneesta iskusta. Myös iän myötä kehittyvään kuulon huononemiseen voi liittyä tinnitus. Jotkin lääkkeet voivat aiheuttaa korvien soimista.


 

Muita syitä tinitukseen ovat eräät korvan sairaudet, kuten Ménièren tauti tai otoskleroosi.Pitkäaikainen niskan lihasten jännitys voi myös aiheuttaa korvien soimista. Tilapäisesti tinnitusta voivat pahentaa korvakäytävän tukkeutuminen, henkinen ja ruumiillinen rasitus, väsymys, tupakointi tai alkoholin käyttö.

TINNITUKSEN HOITO

Varsinaista parantavaa tai yksiselitteistä hoitoa tinnitukseen ei ole, mutta tinnitusoiretta voidaan helpottaa erilaisin menetelmin.


Widex Zen-terapia voi vähentää stressiä, univaikeuksia sekä aivojen ylikompensointia heikentyneeseen kuuloon. ZEN-ohjelma on yksi neljästä Widex Zen-terapian osiosta. Zen-ohjelma on erittäin omaperäinen kuulokojeen toiminto, jonka on todettu kliinisissä kokeissa olevan lupaava työväline tinnituksen helpottamiseen. Widex Zen-terapia on kattava tinnituksen hallintaohjelma. Widex Zen-terapia on kehitetty varmistamaan, ettei tinnitus vaikuta negatiivisesti elämänlaatuun. Esittelystään 2012 lähtien Widex Zen-terapia on ollut yleisesti hyväksytty kattavaksi ja ammattimaiseksi tinnituksen hallintaohjelmaksi. Kuulolaitetta käyttävillä äänen vahvistaminen voi peittää tinnitusta. Yleensäkin taustaäänillä voidaan häiritsevää tinnitusta peittää. Myös vertaistuesta voi olla tinnituspotilaalle apua.